Home » Lening Afsluiten

Lening Afsluiten

Lening Afsluiten

Wil je graag een lening afsluiten, maar heb je nog niet helemaal voor ogen welke het beste bij je past? Geen zorgen, in dit artikel lees je welke leenvormen er zijn en enkele tips zodat je goed voorbereid bent om een keuze te maken. Het is niet moeilijk om extra geld aan te vragen bij een bank of andere kredietverstrekker, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent.

Een goed stappenplan maken en de voorwaarden lezen zijn een van de belangrijkste dingen. Je leest hier alles over wat erbij komt kijken bij een lening afsluiten.

Lening afsluiten met een persoonlijke lening

De eerste optie die je kunt kiezen voor een lening afsluiten is de persoonlijke lening. Je neemt dan een vast bedrag op tegen een vast rentepercentage. Dit bedrag betaal je per maand terug en in de tussentijd kan je in sommige gevallen ook boetevrij aflossen. De looptijd staat ook altijd vast, zodat je weet wanneer je alles afgelost moet zijn.

Stem de persoonlijke lening altijd af op het doel. Zo is het zonde als je er een neemt voor een auto die je maar vijf jaar gebruikt, maar waarvan de looptijd van het lenen tien jaar is.

Het doorlopend krediet

De tweede optie voor een lening afsluiten is het doorlopend krediet. Dit is een flexibele manier van lenen en voornamelijk handig bij kleinere bedragen of voor een doel waarbij het nog niet is vastgesteld hoeveel het kost. Denk hierbij aan een verbouwing in huis. Het is ook mogelijk om tussendoor extra bedragen af te lossen en tussentijdse afgeloste bedragen opnieuw op te nemen.

De rente die je betaalt kan tijdens de looptijd zowel stijgen als dalen. Het verschilt per kredietverstrekker wat de rente is, maak dus altijd een vergelijking zodat je weet welke het beste bij je past.

spaar

Raadpleeg je spaarrekening

Bij een lening afsluiten zijn er ook een aantal tips die je mee kunt nemen in je overweging. Leen bijvoorbeeld niet als je spaargeld hebt, omdat je dan meer rente ervoor betaalt dan dat je op je spaarrekening krijgt. Alleen als je kort geld nodig hebt is een optie om extra geld te lenen. Pas ook altijd op voor een lage rente. In sommige gevallen is het een tijdelijke aanbieding van een kredietverstrekker.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je een illegale kredietverstrekker voor je hebt. Controleer daarom altijd de vergunning bij de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM).

Extra verzekering afsluiten

Een lening afsluiten klinkt op deze manier erg eenvoudig, maar er komt nog meer bij kijken. Zo is het belangrijk dat je de maandlasten kunt blijven betalen. Het is mogelijk om een extra verzekering af te sluiten zodat het risico wordt gedekt dat je de maandlasten niet meer kan betalen. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van je partner.

Je betaalt hier echter wel een flink bedrag voor. Leen in ieder geval nooit te veel, hoe aantrekkelijk het ook misschien klinkt. Je kunt online berekenen wat je verantwoord kunt lenen bij een lening afsluiten.