Wanneer je graag geld wilt lenen zijn er een aantal factoren die van belang zijn bij een lening berekenen. Zo hangt het af van jouw persoonlijke en financiële situatie of je kunt lenen en hoeveel er mogelijk is. Er zijn een aantal tips die je hierbij helpen om het maximale uit het lenen te halen.
Zo moet je aan een aantal criteria voldoen, kun je online een berekening maken en eventueel een offerte laten opstellen. In dit artikel lees je wat erbij komt kijken wanneer je een lening wilt berekenen.
Leendoel bij lening berekenen
Bij de lening berekenen speelt de bron van je inkomen, de hoogte ervan en de lasten van jou en eventuele partner mee. Dit is van belang om te bepalen of je kunt lenen en de hoogte van het bedrag. Het is voor jezelf ook belangrijk om na te gaan wat het doel is om een bedrag te lenen. Wil je bijvoorbeeld een auto, dan heb je een doelbedrag voor ogen.
Wil je je huis verbouwen, dan weet je wellicht nog niet hoeveel het gaat kosten. Je moet er altijd van verzekerd zijn dat je het geld kunt terugbetalen.
De persoonlijke lening of het doorlopend krediet
Voordat je daadwerkelijk de lening berekenen kan wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee soorten leningen. Ten eerste kun je kiezen voor een persoonlijke lening, waarbij het bedrag vaststaat dat je krijgt. Hier los je per maand een bedrag af plus de rente. Je kan tussentijds niet extra geld opnemen dat je al hebt afgelost. Dit kan wel bij een doorlopend krediet.
Hier kan je flexibel lenen en het afgeloste bedrag kan je ook weer opnemen. Daarnaast is de rente variabel, waardoor het stijgt of daalt. Wanneer je weet welke vorm je kiest kun je de lening berekenen.
Hoe werkt het uitrekenen?
Voor de lening berekenen is het mogelijk om gebruik te maken van een online tool, zodat je een globaal beeld hebt van hoeveel je kunt lenen. Allereest vul je in of je alleenstaand of samenwonend bent. Daarna geef je jouw bruto maand inkomen en het inkomen van je eventuele partner. Ook geef je aan of je een koophuis of een huurhuis hebt.
Daarna geef je de hoogte van de hypotheek of de huur aan. Ten slotte geef je aan of je thuiswonende kinderen hebt of niet. Vervolgens zie je een bedrag staan dat je kunt lenen.
De aanvraagprocedure
Ben je eenmaal klaar met de lening berekenen en weet je welke je wilt gaan afsluiten, dan dien je de aanvraag in. De kredietverstrekker neemt meestal binnen één werkdag contact met je op om de aanvraag te bespreken. Ook wordt er gekeken of je nog andere leningen hebt lopen en of je bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) staat ingeschreven.
Mocht dit niet zo zijn, dan kan je meestal geld lenen. Daarna lever je de gevraagde documenten in (bijvoorbeeld legitimatiebewijs en loonstroken) en dan wordt de aanvraag beoordeeld. Is alles goed, dan staat het geld snel op je rekening.