Home » Persoonlijke Lening

Persoonlijke Lening

Persoonlijke Lening

Het kiezen voor een persoonlijke lening kan erg handig zijn als je weet welk bedrag je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een auto of caravan kopen, dan weet je hoeveel het gaat kosten. Heb je zelf niet genoeg spaargeld, dan is het een keuze om te gaan voor deze vorm van lenen. Je kunt dan aankloppen bij de bank of bij een andere kredietverstrekker.

Er zijn echter wel een aantal voorwaarden en kenmerken voor de persoonlijke lening, en daarom lees je in dit artikel wat je kunt verwachten bij het aanvragen van een extra geldbedrag.

Wat is een persoonlijke lening?

Het fijne aan een persoonlijke lening is dat het bedrag direct op je rekening staat. Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag voor rente en de aflossing. Het percentage dat je betaalt aan rente staat vast. De looptijd wordt ook vastgesteld, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In de meeste gevallen kiest men voor deze vorm van lenen als er bijvoorbeeld een nieuwe auto nodig is of een nieuwe caravan.

Het gaat in ieder geval om zaken waarbij je weet wat de kosten zijn. Lees altijd wel goed de voorwaarden wanneer je kiest voor een persoonlijke lening.

De voordelen

Bij een persoonlijke lening heb je een vaste looptijd en daardoor weet je wanneer je van het lenen af bent. Het maandbedrag en de rente staat vast zodat je geen zorgen hoeft te maken over een stijging of een daling van het rentepercentage, in tegenstelling bij een doorlopend krediet.

Een ander voordeel is dat als het lenen wordt gebruikt voor een verbouwing of verbetering van de koopwoning, het aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Ook dit is niet mogelijk bij een doorlopend krediet en daarom is de keuze voor een persoonlijke lening sneller voor de hand liggend.

De nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen bij een persoonlijke lening. De bedragen die je hebt afgelost kun je niet opnieuw opnemen en hierdoor ben je minder flexibel dan bij een doorlopend krediet. Ook kun je extra aflossingen niet altijd boetevrij betalen bij de meeste banken of kredietverstrekkers.

Er zijn uitzonderingen, daarom is het aan te raden om altijd een vergelijking te maken zodat je weet of dit wel of niet van toepassing is. Je zou kunnen zeggen dat er meer voordelen zijn voor de keuze van een persoonlijke lening, maar het hangt ook af van wat bij je past.

Handige tips

Wanneer je kiest voor een persoonlijke lening zijn er een aantal tips die je helpen bij het maken van een keuze. Leen alleen geld als het noodzakelijk is en alleen van een bank of andere kredietverstrekker. Sommige mensen lenen geld van familie of vrienden, maar dan is de drempel lager om het terug te betalen. Mocht je al geld lenen, dan kan het soms goedkoper zijn om het over te sluiten.

Dit is van toepassing als er bij een andere kredietverstrekker een lagere rente is. Dan kan je kiezen om over te stappen met je huidige persoonlijke lening.